geschiedenis

De geschiedenis van de Britse korthaar:          

Eind van de 19e eeuw is dit ras in Engeland gefokt op specifieke kenmerken zoals kleur, de tekening en de vacht. In die tijd begonnen  de gefortuneerde Engelsen met het showen van exotische raskatten die zonder uitzondering uit Aziatische landen afkomstig waren. De gewone huiskat werd als “normaal” gezien en er werd bijna geen aandacht meer aan besteed. Het type van de huiskat liep nogal uiteen omdat er nooit een manier was gevonden om daar mee te fokken. Er was wel een behoefte om een tegenhanger in de raskatten fokkerij te gaan betrekken, zodat deze op de shows als tegenhanger konden dienen voor de veelal fijn gebouwde oosterse kortharige rassen. Een kat met de bouw van een stevig gebouwde Angora, maar dan met een korte vacht. Zo ontstond het Britse korthaar ras. In het begin werd het ras alleen in de vachtkleur blauw gefokt. Dit was een chique kleur.

Ook op het vaste land van Europa en Scandinavië begon de belangstelling toe te nemen . Daar waren fokkers bezig om “luxe” raskatten te fokken. Deze katten waren van hetzelfde type als de katten uit Engeland, ze werden alleen Europese korthaar genoemd. Alleen in Scandinavië zag de Europese korthaar er anders uit, omdat men de katten zo zuiver mogelijk hield en het inkruisen van Angora’s daar niet was toegestaan. Dit gaf dan ook vaak aanleiding tot verwarring. Er was inmiddels een rasstandaard opgesteld voor de Europese korthaar. Hoewel de Europese korthaar die in Nederland en Duitsland gefokt werden, in weinig opzichten leken op de Scandinavische katten, maar meer op de Britse korthaar katten uit Engeland. De fokkers uit Scandinavië diende toen een verzoek in bij de FIFe(Fédération Internationale Féline) tot opsplitsing van de beide types. Daar werd gehoor aangegeven en vastgelegd. Zodoende dragen vanaf 1 januari 1982 de Scandinavische katten van het minder gedrongen type de naam van de “Europese korthaar”. En de katten op het vaste land van Europa kregen voortaan dezelfde naam en rasstandaard als de “Britse Korthaar”.

De Britse korthaar is in een korte tijd tot een populaire raskat ontwikkeld. Tot op heden worden er nog steeds Perzische langhaarkatten gebruikt om te voorkomen dat de Britse Korthaar aan type verlies. Tegenwoordig kent de Britse Korthaar verschillende kleuren en patronen. Sinds kort worden ook de Britse Langhaar als officieel ras erkend .